Online in Corona tijd

TRINGGG! Ik loop de trap af, ik ben benieuwd wie er voor de deur zal staan. Ik open de voordeur: ’’Kom binnen, welkom!’’ Bij de kapstok ontstaat er al een gesprekje. Over de gezellige buurt en dat ze door een vriendin is doorverwezen. Vervolgens lopen we de trap op naar de praktijkkamer. Terwijl de cliënte plaats neemt in de fauteuil, schenk ik een kopje thee in. Onze blikken kruisen elkaar, we raken in gesprek en het consult kan gaan beginnen.

Zo ging het er vóór de Corona in mijn praktijk aan toe, maar de tijden zijn veranderd. Een inleiding op het daadwerkelijke consult, waarin je elkaar even kunt aftasten, is ineens niet meer mogelijk. PLINGGG! We zijn online… Volledig zichtbaar in volle glorie… Even de kat uit de boom kijken wordt nu ineens wel heel lastig. Tikkeltje ongemakkelijk ook, en ietwat gênant om zo vol in beeld te zijn…

Niet alleen ligt mijn voorkeur bij een persoonlijk consult, ook cliënten vinden live contact vaak prettiger. Zo nu en dan vond er een Skype sessie plaats, maar meestal reisden de mensen naar Nijmegen of Rotterdam, ook al woonden ze verder weg. Maar sinds de Corona geef ik veelal Skype, FaceTime en telefonische sessies. Ik dacht dat ik het minder leuk zou vinden, maar daar ben ik van teruggekomen…


Hoewel ik momenteel nog steeds werkzaam ben in de praktijk in Nijmegen en Rotterdam, kiezen veel mensen uit voorzorgsmaatregelen liever voor een online of telefonisch consult. Tot mijn verbazing geniet ik veel meer van de online sessies dan ik had gedacht. Mijn verwachting was dat de uitwisselingen via het scherm wat kil en afstandelijk zouden kunnen zijn. Dit is echter totaal niet het geval. De professionele vertrouwdheid en openheid die ik normaal altijd ervaar met cliënten in mijn praktijk, blijkt er in online sessies ook gewoon te zijn. Uiteindelijk gaat het toch om de energie, en die is net zo krachtig en helder online, als in een live-meeting.


En dat is niet het enige waar de Corona verandering heeft gebracht. Door mijn online sessies ervaar ik dat veel mensen in deze crisis beginnen samen te werken. Zo ontstaan er nieuwe gebundelde creaties. Samen lijkt in deze tijd een toverwoord. Waar je in je eentje vaak aan het ploeteren bent, worden door samenwerking vele zaken ineens een stuk eenvoudiger en makkelijker. De één is bijvoorbeeld goed in praktische zaken en heeft de knowhow, de ander is intuïtief onderlegd en kan uitstekend communiceren. In samenwerking kun je elkaar inspireren en elkaar op een positieve manier uitdagen het beste uit jezelf en de ander te halen. Vervolgens kan een geslaagd samenwerkingsverband weer een voorbeeld voor anderen zijn om samen ook iets te initiëren. Vanzelf ontstaat er dan op die manier een spirituele kettingreactie.


In deze bijzondere periode op aarde krijg je de kans om veel over jezelf te leren. Groeien kun je in deze tijd in sneltreinvaart, als je de (plotselinge) veranderingen kunt toelaten en omarmen én er iets constructiefs mee kunt of wilt doen. Je kunt gedwongen worden te dealen met angsten die misschien al jaren diep in je sluieren, en die nu vragen voor het eerst echt diep aangekeken te worden. Er kan oude pijn naar boven komen die je op allerlei manieren hebt geprobeerd weg te drukken. Het is meer dan waarschijnlijk dat je in deze tijd geconfronteerd wordt met de minder ontwikkelde of onbewuste kanten in je persoonlijkheid, emoties en de verbindingen met mensen om je heen.


Wellicht word je gedwongen om keuzes te maken door de extreme omstandigheden. Ineens moet je bijvoorbeeld je werk totaal omgooien, en ben je ontzettend bang of de nieuwe weg wel bij je gaat passen… Of doordat je zoveel thuis bent en werkt, verandert het contact met je partner of kinderen op rigoureuze wijze en wordt je uitgenodigd meer geduld voor elkaar op te brengen, of elkaars eigenaardigheden meer te toleren. Of je zoekt naar meer ruimte voor jezelf. Kortom: je wordt geconfronteerd met zaken die écht belangrijk zijn. Wat je al lang voor je uit geschoven hebt, kun je nu niet meer omzeilen. Misschien ontdek je dat je nu pas echt begint te ‘leven’ omdat je weer in contact komt met je eigen werkelijkheid. De stilte die overal hangt als een zilveren gordijn dat neergelaten lijkt uit de hemel, kan je helpen om meer je eigen binnenwereld te betreden.