Geen ontkomen aan de maansknopen

Bijna iedereen kent zijn eigen sterrenbeeld en van hun vrienden en familie. Wat minder bekend is de ascendant. Maar wie heeft er gehoord van de maansknopen?

In deze blog wil ik iets meer vertellen over de ’knopen van de maan.’


De maansknopen zijn mijn inziens een buitengewoon belangrijk en zwaar onderschat onderdeel van de geboortehoroscoop. De zuidelijke maansknoop zegt iets over je verleden, waar je vandaan komt en waar je goed in bent geworden, de noordelijke maansknoop vertelt wat je doel is in het leven. Datgene waar je naar moet streven in dit leven en waar je dan ook volop in uitgedaagd wordt. Het heeft me altijd verbaasd dat er niet meer over deze knopen geschreven wordt. Er is ongelofelijk veel uit te halen over de weg die je hebt te bewandelen.

De maansknopen staan zowel in een teken, bijvoorbeeld maagd of vissen, als in een astrologisch huis. Er zijn 12 huizen in een geboortehoroscoop. Ieder huis beslaat een bepaald levensgebied. Zo geeft bv. het 2e huis aan hoe je met waarde omgaat. Dit kan de waarde van jezelf zijn, of de waarde van bezittingen. Staat je noordelijke maansknoop in dit huis dan krijg je bijna 100% zeker op een of andere manier te maken met deze onderwerpen.


Het is de bedoeling dat je de eigenschappen van het teken dat op de noordelijke maansknoop en het huis waarin hij staat steeds meer ‘eigen’ gaat maken. Je wordt er als het ware naar toe gedreven. Er is geen ontkomen aan. Je trekt allerlei situaties in je leven aan die met die noordelijke maansknoop te maken hebben.


Heb je bijvoorbeeld de noordelijke maansknoop in Ram (of het 1e huis), dan word je geconfronteerd met omstandigheden waardoor je jezelf beter leert begrijpen.

Je moet zelfvertrouwen ontwikkelen en je onafhankelijker leren opstellen.

Je komt in situaties terecht waarin van je wordt gevraagd dat je beslissingen neemt of als leider optreedt. Meer recht door zee en eerlijker worden is belangrijk: je mag er geen doekjes meer om winden. Je past je teveel aan (zuidelijke maansknoop in weegschaal) en kunt jezelf in anderen verliezen. Je bent goed in geen besluiten nemen en allerlei zaken voor je uit schuiven. Of je hebt een hekel aan misverstanden en verstoring van de vrede.

En zo geeft de noordelijke maansknoop in Waterman (of het 11e huis) aan dat je meer bewust mag worden van de groep waarin je je bevindt. Je raakt bedrevener in het ‘luchtiger’ in het leven staan en volgt minder je (ego) impulsen en je onstuimige passie.

Je leert rekening houden met anderen in de groep of in vriendschappen. Dat zou moeilijk voor je kunnen zijn omdat je het liefst bewonderd wilt worden (zuidelijke knoop in leeuw). Vaak is er een bepaalde trots of ijdelheid aanwezig, een grote gevoeligheid voor complimenten. Een minder (over) emotionele houding zal je vriendschappen en relaties meer in balans kunnen brengen.


Het boeiende van een geboortehoroscoop is het feit dat alles met elkaar in verband staat. Planeten zijn letterlijk verbonden met elkaar d.m.v. aspecten. Zo kunnen er ook aspecten zijn naar de zuidelijke en noordelijke maansknoop. Je kunt zo nóg meer te weten komen over jezelf en hoe je doelen het beste te bereiken zijn en welke potentie jij hebt.