13 tips voor creatie

Creëren is leuk. Vooral als je ziet dat je creaties één voor één voor je ogen vorm beginnen te krijgen. En wist je dat je in principe alles kunt manifesteren wat je wilt? Maar… hoe doe je het? Is er een handleiding voor? En… waar moet je beginnen?

Met deze 13 tips kun je optimale creaties creëren. Waarom dus niet een creatie-gokje wagen?1. Moodboard

Jaren geleden maakte ik een moodboard waarop ik alles schreef en plakte wat ik wilde creëren. Intussen is alles wat erop stond uitgekomen: wensen die voor anderen onmogelijk leken om zich in de realiteit te kunnen manifesteren.

Een moodboard is niet moeilijk om te maken. Je hebt er niet veel voor nodig. Hardboard of een stuk karton, lijm, stiften of wat kleurpotloden. Je kunt bijvoorbeeld teksten of plaatjes uit tijdschriften knippen, of van internet halen. Als je moodboard, na wat knip - en plakwerk, klaar is, kun je deze een prominente plek in je huis geven, zodat je er vaak naar kunt kijken.


2. Visualiseren

Visualiseren is een mooie tool bij het creëren. Niet iedereen kan even goed goed beelden voor zich zien, maar je kunt dit oefenen. De ene persoon is ook visueler ingesteld dan de ander. Iedereen ziet op zijn eigen manier ‘iets’ en maak bijvoorbeeld de link naar het lezen van een boek. Je vult zelf met plaatjes in of je draait een soort film af bij wat je aan het lezen bent. Die beelden kunnen bijvoorbeeld voort komen uit situaties of plekken die je in je verleden hebt gezien, of mensen die je hebt gekend. In feite ben je ook aan het creëren als je aan het lezen bent. Dit gaat vaak echter zonder dat je er erg in hebt. Als je hier meer op gaat letten zul je merken dat je veel meer ziet dan je denkt. Datgene wat je wilt manifesteren kun je van alle kanten visualiseren; van de zijkant, van boven, van beneden. Van dichtbij en van een afstand. Het helpt de manifestatie sneller naar je toe te komen als je die zo helder mogelijk voor kunt voorstellen.


3. Flow

Blokkades kunnen je creaties in de weg zitten, en het is dus heilzaam als je die duidelijk kunt zien en ook weet hoe je die kunt opheffen. Een blokkade kan bijvoorbeeld zijn dat je nooit hebt leren ontvangen: alle hulp wijs je af, cadeaus wil je liever niet, en complimenten kun je niet waarderen. Of je hebt altijd het idee dat je iets terug moet doen. Met creëren is niet kunnen ontvangen niet erg handig.

Want hoe kun je immers ontvangen wat je wilt manifesteren? Je duwt je eigen manifestatie dan juist weer van je af.


4. Van klein naar groot

Je kunt beginnen met het creëren van kleine dingen. Als je ziet dat het lukt, kun je overstappen naar grotere voorwerpen of situaties. Zo krijg je er vertrouwen in. Uiteindelijk kun je de stap maken, als je dat wilt, naar nog grotere zaken.

In feite bestaat bestaat er in de creatie-dimensie geen groot of klein, omdat alles energie is. Als jouw overtuiging is dat het onmogelijk is om iets ‘groots’ te manifesteren, zal het ook moeilijker zijn om dit werkelijkheid te laten worden.


5. Ziel

Mijn ervaring is dat als je creatie werkelijk past bij wie je bent en wat je doelen zijn, het beter lukt om te manifesteren. Klopt het bij je, of het pad dat je aan het bewandelen bent, dan zal het ook eenvoudiger naar je toe komen. Vanuit je ziel komen er dan intuïtieve flitsen die je zullen leiden naar je manifestatie.


6. Intenties

Wat zijn je intenties om te creëren? Doe je het vanuit je ego? Om aanzien en status te verkrijgen? Of heb je er ook een groter of hoger belang bij? Is je creatie ook gelinkt aan anderen? Het is goed om de intenties te onderzoeken waarom je iets wenst.

Als je de tijd neemt om die onder die loep te nemen, of je gaat erover met anderen in discussie dan ontdek je mogelijk waar de schoen nog wringt.


7. Balans

Tegenstrijdigheid is mensen eigen, en ook met creëren kun je verwachten dat je daarmee te maken krijgt. In jezelf leven overtuigingen die vaak recht tegen over elkaar staan. Je wilt bijvoorbeeld heel graag een lange reis creëren, maar tegelijkertijd wens je ook thuis te blijven en lekker te cocoonen. Je hoeft je niet suf te piekeren om te beseffen dat je creatie op deze manier veel langer op zich zal laten wachten, of slechts een deel ervan uit komt. Of er gebeurt helemaal niets. Zorg er dus voor dat je de tegenstrijdigheid in je gedachten zoveel mogelijk oplost.


8. Geduld

Ja, ook geduld heb je nodig bij het creëren. Je creaties zullen meestal op je pad verschijnen als het de juiste tijd is om ze te ontvangen: als er de ruimte voor is en je de tijd hebt om er ook echt iets mee te doen. Heb je genoeg geduld om dat moment af te wachten? Durf je toe te geven dat het veel spannender is als je niet precies weet wanneer je creatie naar je toe zal komen?


9. Voelen

Voelen is een belangrijk onderdeel van het manifesteren. Als je in je dagelijks leven goed afgestemd bent op je gevoelens, zal het je naar alle waarschijnlijkheid makkelijker vallen om te manifesteren. Kun je hetgeen je wenst duidelijk voelen? Voelen dat het nu al in je leven is? Lukt het je om langere tijd je manifestatie te voelen en dit ook vast te houden?

10. Gezamenlijke wensen

Je kunt je ook wagen aan een gezamenlijke manifestatie. Je wenst met een groep mensen dat er iets zal manifesteren waarvan jullie als groep profijt hebben. Als je de creatie met elkaar af kunt stemmen, en de creatie-energie op kunt bouwen is dit iets heel moois en zeker het proberen waard.


11. Alle zintuigen

Je kunt alle zintuigen bij het visualiseren gebruiken. Is er een bepaalde geur bij iets dat je graag wilt hebben? Misschien denk je dat er in eerste instantie niet echt een geur bij hoort, maar als je hier langer bij stil staat zul je misschien ontdekken dat je er wel degelijk - al is het maar in lichte vorm - iets bij ruikt. Je kunt je ook voorstellen dat je je creatie ‘aanraakt’. Je glijdt er langzaam met je vingers of hand overheen.

Op die manier wint je creatie aan levendigheid en echtheid. Hoe meer je met creëren bezig bent hoe creatiever je zelf ook zult worden met het combineren van zintuigelijke indrukken. Bij de ene creatie zal de geur of smaak meer overheersen, bij een ander juist het tastgevoel.


12. Geloven

Geloof je werkelijk dat de creatie jouw kant op kan komen? De meeste mensen voelen meestal toch nog een bepaalde twijfel. Naarmate je meer experimenteert, telkens weer ziet dat je wensen uitkomen, zal de twijfel steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Probeer je geloof niet te verliezen, ook al lijkt het soms langer te duren voordat je wensen uitkomen. In het hiernamaals hoef je maar aan iets te denken en het is al aanwezig, de aardse realiteit is nu eenmaal wat trager, en soms zijn er wat meer omwegen voor nodig voordat de creatie jou bereikt heeft.


13. Actie

Wanneer je vanuit je intuïtie een impuls voelt om iets te gaan doen, luister daar dan zeker ook naar. Je moet er niet vreemd van opkijken als je juist door de actie je creatie ineens vorm ziet krijgen. Je wordt bijvoorbeeld intuïtief naar een bepaalde plek ‘gestuurd’, waar zich een persoon bevindt die je niet kent, en die blijkt precies bij zich te hebben wat jij gecreëerd hebt. Creaties komen vaak op een wonderlijke manier tot stand…